Шукати в цьому блозі

понеділок, 31 травня 2021 р.


ДО 100-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОЛЕКСИ РОМАНЦЯ 

ЗІ СКАРБНИЦІ ПРИВАТНОЇ БІБЛІОТЕКИ ВЧЕНОГО: КНИГИ З ПЕЧАТКАМИ

    Книжкові пам'ятки - предмет гордості кожної книгозбірні. Більшість примірників цієї категорії в Чернівецьку обласну універсальну наукову бібліотеку ім. М. Івасюка надійшла з приватними колекціями від іменитих дарувальників. Левова частка - із бібліотеки Олекси Стратоновича Романця. У ювілейний рік видатного вченого - 100-річчя з Дня народження - запрошуємо всіх поціновувачів її величності Книги на екскурсію до ВІРТУАЛЬНОГО МУЗЕЮ "КАПСУЛА ЧАСУ", де можна роздивитися скарби нашої книгозбірні зблизька. 


Хронологічний принцип у поєднанні з індивідуальними особливостями книг - це та "вибухова суміш" - яка кипить нестримною дослідницькою цікавістю і відкриває завісу таємниць минулих століть, вкарбованих у книгах. У фокусі уваги цієї статті - УКРАЇНСЬКІ ВИДАННЯ, НАДРУКОВАНІ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ ПРОТЯГОМ 1801 - 1922 рр., НЕЗАЛЕЖНО ВІД ТОГО, НА ЯКІЙ ТЕРИТОРІЇ ВОНИ ВИЙШЛИ ДРУКОМ* ІЗ ПЕЧАТКАМИ

   Вже за своєю хронологічною приналежністю книги цієї групи належать до розряду пам'яток. А такі індивідуальні особливості як ПЕЧАТКИ - в рази збільшують їхню цінність. Печатка на книзі - як маркер, що вказує на її приналежність до бібліотеки видатних діячів свого часу -  як окремих людей, так і організацій, установ, товариств. За печатками на книгах цього періоду можна вивчвати історію громадських рухів на Буковині і Галичині. 

  Більшість книг цієї хронологічної групи видані у Львові. Поодинокі у Женеві, Коломиї, Станіславові, тощо. 

Книги із печатками видатних осіб:

1. Печатка "Професор Др. Євген Козак"
Євген Козак - український вчений сер. ХІХ ст., палеограф, мовознавець, церковний та громадський діяч. Ректор Чернівецького університету. 
84(4УКР)
Г 15
Галичанинъ [Текст] : литературный сборникъ / изд. Дедицкий, Б. А. - Львовъ : Типомъ Института Ставропигійського. Кн. І : Вып. III и IV. - 1863. - 328 с.

2. Печатка "Бібліотека Гавриїла Гордого"
Гавриїл Гордий (псевдонім Іван Діброва) (1881 - 1917) - український Буковинський письменник і публіцист, колекціонер-бібліофіл кінця ХІХ - початку ХХ століття.
63.3(4УКР)
Г 87
Громада. Украjінська збірка [Текст] / упор.    М. Драгоманов. - Женева : Печатньа "Работника" j "Громади", 1879. - 384 с. 

82.3(4УКР)
Д 72
Драгоманов, М. Нові українські пісні [Текст] : про громадські справи (1764 - 1880) /                М. Драгоманов. - Женева : Печатньа "Работника" j "Громади", 1881. - 132 с.
83.3(4УКР)
К 84
Крушельницький, Антін. Лїтературно-критичні нариси [Текст] / А. Крушельницький. -               В Станіславові : Наклад і друк Е. Вайденфельда і Брата, 1908. - 232 с. - Бібліогр.: с. 232.

3. Печатка "Ілярій Карбулицький. Народний учитель" та "Книгозбір народного учителя Іларія Карбулицького" 



  Іларіон Карбулицький (1880 - 1961) - педагогічний та  громадський діяч, публіцист, письменник, член Української національної ради ЗУНР. Брат Володимира Карбулицького (1884 - 1908) - українського поета, прозаїка і перекладача.





80
З-41
Збірник фільольогічної секциї наукового товариства імени Шевченка [Текст]. - [Б. м.] : З друкарні Наукового Товариства імени Шевченка під зарядом К. Беднарського. 
Т. ІІ : Розвідки Михайла Драгоманова про українську народну словесність і письменство, Т. І. - 1899. - 260 с.

84(4УКР)
Ф 35
Федькович, Юрій. 
Писаня Осипа Юрія Федьковича [Текст] / Ю. Федькович ; вид. І. Франко ; Наукове тов. ім. Шевченка, Фільольогічна секция. - Перше повне і критичне виданє. - У Львові : З друкарні Наукового Товариства імени Шевченка під зарядом            К. Беднарського. - (Українсько-руська біблїотека ; т. IV).
Т. ІІІ, Ч. ІІ : Драматичні переклади Осипа Юрія Федьковича. - 1902


Книги із печатками громадських організацій

4. Печатка "Бібліотека товариства "Просвіта" у Львові"
Товариство "Просвіта" - громадська організація, заснована у Львові 1868 року. 
82
П 27
Переплиса, А.
На досвіткахъ [Текст] : казки / А. Переплиса. - У Львові : З друкарны Товариства имени Шевченка подъ зарядомъ К. Беднарского, 1880. - 56 с.
5. Печатка "Бібліотека товариства Жіноча громада у Чернівцях"
"Жіноча громада на Буковині" - жіноче товариство початку ХХ ст., що об'єднувало жінок української національності без огляду на стани та конфесійну приналежність. 
84(4УКР)
К 29
Катренко, Олександер.
Пан Природа і иньші нариси [Текст] /             О. Катренко. - Львів : Українсько-руська Вид-ча Спілка, 1901. - 104 с.
6. Печатка "Бібліотека ц.к. учительської семінарії в Чернівцях. Руський відділ"
Чернівецька цісарсько-королівська жіноча вчительська семінарія, заснована в Чернівцях 1874 року.
83.3(4УКР)
М 16
Маковей, Осип
Панько Олелькович Куліш [Текст] : огляд його діяльности / О. Маковей. - Львів : З друкарні Наукового Товариства імени Шевченка під зарядом К. Беднарського, 1900. - 172 с. 

7. Печатка "Бібліотека гуртка імени І.Франка"
82.3(4УКР)
Н 30
Народні думи [Текст] / упор., пояснив              М. Пачовский. - У Львові : З друкарні Наукового Товариства імени Шевченка під зарядом            К. Беднарського. - (Виданє Руского Педагогічного Товариства ; ч. 107). 
Ч. ІІ. - 1903. - 86 с.
Книги, що мають по кілька печаток 
Такі примірники заслуговують окремої уваги. Печатки на них - як пункти туристичного маршруту: від власника до власника, із книгозбірні у книгозбірню - вказують на особливу зацікавленість та оригінальність. 

8. Печатки "Бібліотека Гавриїла Гордого" та "Власна бібліотека Бродовського С.П.", а також наявний підпис від руки "Гордий", авторство якого, звісно, ще треба встановити.

84(4УКР)
Л 37
Левицький, Іван.
Весільна ніч [Текст] /            І. Левицький. - Львів : З друкарні Щасного Беднарського. - [Б. м.] : [Діло]. - [Б. м.] : [Руслана], 1910. - 96 c. - Авт. вказ. на с.96.
9. Печатка "Бібліотека Богдана Чабана", "Бібліотека Гавриїла Гордого"
















99
Ж 74
Житє і слово [Текст] : вістник літератури, історії і фольклору / вид. О. Франко. - Львів :    
З друкарні Інстітута Ставропігійського під зарядом І. Пухира. Т. І. - 1894. - 484 с

10. Печатка "Бібліотека ц.к. учительської семінарії в Чернівцях (Руський відділ) та печатка іноземною мовою, а також автограф-ініціали
83.3(4УКР)
О-39
ОгоновскійОмелянъ.
Исторія литературы рускои [Текст] / О. Огоновскій. - Львовъ : З друкарні Товариства имени Шевченка подъ 
зарядомъ К. Беднарського.Часть ІІ, 1. водделъ. - 1889. - 352 с.

    Книги, як люди, мають свої долі. Печатки на книгах - мітки історії, що привідкривають завісу часу.
  Не лише завдяки печаткам, але й завдяки своєму змісту, року видання, видавництву і, безперечно, авторам - книги цієї групи заслуговують на увагу науковців, студентів, краєзнавців і широкого кола користувачів, для яких має значення взяти до рук пам'ятку, що зберігалася у книгозбірнях вершителів історичної і культурної долі нашого краю. 
   Запрошуємо до бібліотеки! У ВІДДІЛІ ЗБЕРІГАННЯ ТА РЕСТАВРАЦІЇ БІБЛІОТЕЧНИХ ФОНДІВ час можна відчути на дотик.
____________________________________
*Згідно "Порядку відбору рукописних книг, рідкісних і цінних видань до Державного реєстру національного культурного надбання", затвердженого Наказом №437 Міністерства культури України від 14.06.2016. 

Немає коментарів:

Дописати коментар