Шукати в цьому блозі

понеділок, 29 листопада 2021 р.

АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВЮ ІЗ ПАРТНЕРКОЮ ЧОУНБ НАТАЛЕЮ БАТРАКОВОЮ

    

 У рамках відзначення Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насилля над жінками спілкуємося із Наталею  Борисівною Батраковою – радницею голови Чернівецької ОДА з ґендерних питань, директоркою ГО «Центр громадської активності «Синергія». 


    Фонди Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки  ім. М. Івасюка неодноразово поповнювалися ґрунтовними збірниками матеріалів на тему ґендерних досліджень, підготовлених і виданих у співпраці із «Синергією». І цей раз – не виняток: презентація збірника «Аналітичний звіт дослідження ставлення населення України до дискримінаційної за ознакою статі реклами» лише планується, а пані Наталя нам його вже подарувала! 


   У самий розпал  підготовки до старту щорічної акції «16 днів проти насилля» ми запитали Наталю Борисівну про заплановані заходи та стан справ у сфері ґендерної рівності.


  Що заплановано у рамках цьогорічної акції?

Масштабний старт акції відбувся на Центральній площі м.Чернівці 25 листопада: виставка-презентація всіх соціальних служб і громадських організацій, які здійснюють діяльність у сфері протидії будь-якому насиллю, в тому числі і насиллю над жінками. До заходу долучилася Ювенальна поліція, Патрульна поліція тощо. Визначений у світі колір протидії насиллю – помаранчевий, тож під час акції було проведено флешмоб із помаранчевими парасольками #ДійПротиНасилля. «Синергія» об’єднує всі організації, що працюють у цьому напрямку.

Які заходи відбуватимуться протягом наступних 16 днів?

    Так, заходи триватимуть до 10 грудня із підсумком у День прав людини. Протягом цього часу планується відкриття антикризової кімнати у Чернівцях (адреса зумисне не розголошується) для жінок, що потрапили у складну ситуацію та потерпають від насильства. Тут жінка зможе перебувати протягом 10 днів, доки не вирішаться її нагальні проблеми: вона отримає допомогу кваліфікованих спеціалістів і зможе визначитися із наступним місцем проживання, роботи, лікування тощо.

   А також у рамках цих 16 днів буде проведено  презентацію серед студентів та викладачів юридичного факультету ЧНУ вже згадано збірника досліджень щодо сексизму в рекламі. Відповідно до закону №3427, нещодавно ухваленого Верховною Радою, відбудеться просто «рекламна революція»! Законопроєкт "Про внесення змін до закону України "Про рекламу" щодо протидії дискримінації за ознакою статі" забороняє зображати в рекламі інтелектуальну, фізичну або соціальну перевагу однієї статі над іншою, а також розповсюджувати стереотипи про ролі чоловіка та жінки в суспільстві. Згідно з нормами закону, в рекламній продукції не можна також демонструвати насильство та зображувати частини тіла людини з натяком на сексуальні стосунки для привернення уваги споживача. Прийняття цього закону – це велика перемога всіх громадських і урядових організацій, що відстоюють ґендерну рівність. Штраф за сексизм у рекламі складає 60 000 грн.

    Відбудуться і локальні заходи. Один із них –  для жінок Глибоцької ТГ – круглий стіл «Єднання жінок заради руху вперед», проведений 25 листопада

  Багато-хто питання насилля над жінками вважає надуманим. Чи це справді так?

   Щороку в ці дні я публікую історії жінок, які знайшли в собі сміливість поділитися ними і через кілька десятків років. Насилля завжди чиниться за зачиненими дверима. І найбільше, чого боїться кривдник – це розголосу. Ґендерні стереотипи змушують жінку мовчати і терпіти, а коли їй уривається терпець і вона, захищаючи себе, завдає шкоди кривднику, то знову стає винуватою перед законом. Наші акції про те, що терпіти насилля – це не є нормальний стан речей. І щоб жінка могла протистояти, про це треба говорити ще з дівчатками у школі. «Синергія» вболіває за підписання «Стамбульської конвенції».


  Поняття ґендеру у «Стамбульській конвенції» є досить дражливим для багатьох країн і України в тому числі. Наші традиційні українські цінності чітко фіксують ролі батька і матері в шлюбі. Для мене, як матері школяра, є неприпустимим, щоб розум моєї дитини зі шкільної лави запліднювали думкою про одностатеві стосунки. Це також насилля над незміцнілою дитячою психікою. «Синергія» притримується іншої думки?

 Боротися проти насилля методами насилля неприпустимо! Ми лише хочемо сказати, що у світі має бути місце для кожного, допоки цей кожен не є загрозою чиїйсь безпеці чи свободі (!) Наш основний меседж: не залежно від національної, релігійної, партійної приналежності, кольору шкіри і статі, а також статевої орієнтації, кожна людина має право на те, щоб почуватися КОМФОРТНО у цьому світі. Це наріжний камінь толерантності!

   До прикладу, є такий чудовий конкурс «Тато, мама, я – спортивна сімя». Але його назва автоматично «відсікає» від участі дітей із неповних сімей, дітей, що виховуються дідусями-бабусями чи іншими родичами. Чи не було б гуманніше проводити цей конкурс під гаслом: «Спортивна родина – щаслива дитина»?

   Одностатеві стосунки у світі існують, і хочемо ми того чи ні, наші діти про них колись дізнаються. Чи не краще спрацювати на випередження і дати правильне пояснення всім явищам?

 


  Багато питань, якими опікується ГО «Синергія», є нагальними і на часі, інші – мають пройти апробацію суспільною думкою і Законом. ЧОУНБ дякує пані Наталі Батраковій за співпрацю і запрошує читачів завітати до бібліотеки та ознайомитися із тематичними матеріалами. Сходинка до толерантності – це в першу чергу обізнаність.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар