Шукати в цьому блозі

середа, 24 лютого 2021 р.

 

ДО 150-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛЕСІ УКРАЇНКИ:

Портали Хроноса або дотик до Легенди

   Генії живуть у позачассі. Вони спілкуються з нами тими каналами зв’язку, через які ми здатні їх сприйняти. Найбільш звичні – слово, музика, малярство, фотографія… Авторка, презентованого сьогодні видання, зуміла  актуалізувати ще той, що дає можливість ніби торкнутися, начебто обійняти видатну людину. 



     Йдеться про предмети одягу, позначені національним маркером, який носили видатні українці минулого. У кожної речі - сорочки, краватки, комірця тощо -  своя  трепетна, просякнута любов`ю, неймовірна історія. Крізь призму цієї історії видатна людина перестає бути хрестоматійною і далекою, натомість набуває крові і плоті, почуттів та емоцій – і  стає тобі близьким і дорогим другом. 



    Саме такі відчуття залишає навіть при побіжному огляді альбом «ВИШИВКА В ОДЯЗІ ВИДАТНИХ УКРАЇНЦІВ» авторки ідеї пані ТЕТЯНИ ЗЕЗ, засновниці спільно із пані ТЕТЯНОЮ СЕРЕБРЕНИКОВОЮ торгової марки  «Zeta atelier».



   7 із 16 листівок альбому присвячені родині Косачів: матері, батькові, сестрам і власне самій ЛЕСІ УКРАЇНЦІ, що є цілком доцільним, адже мати – ОЛЬГА ПЕТРІВНА КОСАЧ була першою дослідницею українського народного орнаменту. Її книга «Україський народний орнамент: вишивки, тканини, писанки» була презентована на Всесвітній виставці у Парижі, де й отримала гран-прі. Саме ця шляхетна жінка завела моду для інтелігенції на вишиті сорочки.

      Родзинка проєкту ще й в тому, що відновлені за автентичними зразками сорочки, представляють видатні митці, громадські діячі, науковці нашого часу. Сорочку ЛЕСІ УКРАЇНКИ презентує в проекті наша буковинка, засновниця Всесвітнього дня вишиванки ЛЕСЯ ВОРОНЮК.  Ті ж сині очі, те ж світло-русяве волосся, та ж одержимість українською національною ідеєю, втілена у різних видах діяльності і жанрах творчості…Глянувши на світлину, ви мимоволі повірите в ідею реінкарнації, принаймні у творчу реінкарнацію – точно. Завдяки цьому проєкту Леся Українка завітала на Буковину втретє.



   












 Видання є результатом співпраці команди однодумців-музейників, науковців, вишивальниць, майстрів з виготовлення одягу. Учасники проєкту представляють різні етнографічні регіони від Галичини до Слобожанщини.

   З альбому ви дізнаєтеся, до прикладу, що улюблену вишиванку Тараса Шевченка йому подарувала сестра Ярина Бойко, що сорочки для Івана Франка його дружина Ольга замовляла аж з Полтавщини, а Максимові Тадейовичу Рильському дружина Катерина Миколаївна вишила не лише сорочки, але й дві краватки, які він завжди одягав на зустрічі із міжнародними делегаціями. Листівки видання рясніють такими теплими родинними історіями.


      У альбомі вміщено розроблені спеціальні схеми, за якими вишивальниці легко зможуть відтворити у матеріалі як прості, так і складні орнаменти з музейних пам`яток. Відділ реставрації та зберігання бібліотечних фондів запрошує майстринь-вишивальниць, а також широке коло зацікавлених українською етнокультурною спадщиною дослідників, студентів, учнів, інтелігенцію тощо завітати до Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки та відкрити для себе нові сторінки української історії.

 


 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар