Шукати в цьому блозі

пʼятниця, 19 лютого 2021 р.

 

ПРОЄКТ "ВІД СОБОРНОСТІ ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ" ЧАСТИНА 2.

МАЙДАН:

КРОВЮ НА БРУКІВЦІ, СЛОВОМ НА ПАПЕРІ, ПРАВДОЮ У СЕРЦІ…

   Кажуть, що найбільше щастя і найбільша біда людини в тому, що їй властиво забувати. Однак, є речі, на забуття яких не маємо права.

     У рамках ЮВІЛЕЙНОГО проєкту Відділу зберігання та реставрації бібліотечних фондів ЧОУНБ «ВІД СОБОРНОСТІ ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ» сьогодні презентуємо для читачів  нашого блогу підбірку матеріалів, які рятують від історичної амнезії. Таку інформацію треба приймати, як ліки – дозовано, щоб від болю не розірвалося серце. І постійно, щоб не загубити ефект.




1.     МАРКО РУДНЕВИЧ «Я З НЕБЕСНОЇ  СОТНІ». ПОВІСТЬ. «ВИДАВНИЦТВО  ІВАНА МАЛКОВИЧА «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2014р. Герой повісті молодого письменника Марка Рудкевича – 19-річний Макс зі Сміли легко і відверто оповідає про своє життя – про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції…  Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва…

Повість підкуповує своєю щирістю та діалогічною манерою спілкування з читачем. Без довгих монологів та описів. Сподобається молодим динамічним людям, які будуть із автором  та його героєм точно на одній хвилі!

2.     Для тих, хто продовжує шукати відповіді на запитання Майдану, кому смакує документалістика та науковий аналіз Революції Гідності, радимо ознайомитися із нарисами, статтями, хронікою тих подій, що зібрані у книзі «УКРАЇНСЬКИЙ ЄВРОМАЙДАН. ПРИКАРПАТСЬКИЙ ВИМІР» за редакцією професора МИКОЛИ КУГУТЯКА, що побачила світ у 2016 році у видавництві «МАНУСКРИПТ-ЛЬВІВ». Видання зацікавить науковців, викладачів, учителів, студентів тощо.




3.     У ювілейний рік – 30-річчя Незалежності України – пропонуємо озирнутися на пройдений шлях крізь призму книги групи авторів, що вийшла 2001 року у Київському видавництві «МИСТЕЦТВО» і була приурочена 10-ій річниці Незалежності: «УКРАЇНА. ВІХИ ІСТОРІЇ». 

     У більш ніж тисячолітній ретроспективі показано історичні шляхи українського народу до національно-державної самобутності і суверенітету. Засобами візуального відтворення висвітлено найголовніші  події та процеси української історії. Книга відповість на питання: якою є Україна, що за неї заплачено найвищу ціну – Небесну Сотню?

4.     Наша добірка була б неповною, якби ми не запропонували відсвіжити у памяті реакцію періодичних видань на події Майдану у лютому 2014 року. Провідні часописи краю «МОЛОДИЙ  БУКОВИНЕЦЬ», «БУКОВИНА», «ЧАС», «БУКОВИНСЬКЕ ВІЧЕ», "ЧЕРНІВЦІ" своїми  заголовками та світлинами і досі цілять у саме серце.







 





























Періодика цього часу ще чекає свого аналізу під лупою серйозного дослідника.

       Те, що викарбувано  кров'ю на бруківці, має залишитися словом – на папері і правдою – у серці теперішніх і майбутніх.  Майдан триває! Він у багатьох буденних речах, де треба робити вибір. У тому, що ми читаємо, і що ми дивимося – також.


Немає коментарів:

Дописати коментар