Шукати в цьому блозі

вівторок, 9 лютого 2021 р.

 

                      ЧИТАННЯ, ЯК ПРОФІЛАКТИКА ХВОРОБ ЗУБІВ І НЕ ТІЛЬКИ

    Відділ зберігання та реставрації бібліотечних фондів ЧОУНБ вітає всіх стоматологів з професійним святом – МІЖНАРОДНИМ  ДНЕМ СТОМАТОЛОГА!    Зуб – найміцніша частина кістяка. За станом зубів досвідчений лікар може діагностувати стан здоровя організму в цілому. Наш мудрий народ давно спостеріг цей взаємозв’язок і склав силу-силенну прислів’їв та приказок про зуби. Найвідоміші з них,  лягли в основу авторського вітання до Дня стоматолога:





Секрети фаху знає на зубок

Наш мудрий лікар – вправний стоматолог,

              І хоч тремтиш ти до дверей за крок,      

Та  добре знаєш – він тобі не ворог!

         І посміхнеться, й привітає, й розпита,

І заговорить зуби так майстерно,

Що певно в його кріслі неспроста

І біль кудись дівається нестерпний.

А потім тільки так легенько – ах! –

Нема зубів йому не по зубах!

Наш любий стоматологу, в цей день

Тобі від нас сердечні побажання:

Найкращих друзів, радісних пісень,

Здоров’я, щастя, вірності, кохання!

А всі проблеми хай зламають зуб

Об твої плани, мрії, починання,

І Бог благословляє дім і шлюб

І праці рук дасть успіх і визнання.

І будуть поряд щирі й «не зубаті»

Шановні стоматологи – зі святом!!!

 

      Стверджують, що карієс – одна із найбільш розповсюджених хвороб століття. Якщо пацієнт дотримується правил гігієни, вчасно відвідує стоматолога, нормально харчується, а зуби все одно псуються – варто шукати причини значно глибше!

    Часто зуби – це ще й показник психологічного, душевного здоровя, вміння долати стрес, відновлювати внутрішню рівновагу тощо.

   Біблійний цар Соломон багато разів у притчах зауважував цей зв'язок: «Радісне серце – добре лікує, а пригноблений дух – сушить кості» (Прип. 14:30), «Лагідне серце – життя то для тіла, а заздрість – гнилизна костей» (Прип. 14:30).  Те ж саме знаходимо й в українській народній творчості: «На зубах перетирати», «На зуби брати», «Скреготати на когось зубами» - так кажуть про звичку лихословити інших. Злі слова не лише псують репутацію якійсь людині, зуби, що «перетирають» чуже життя самі страждають від того – псуються і гниють.

     Переключити увагу після важкого дня, зачинити двері за буденними клопотами і дозволити собі розкіш – подорожувати іншими країнами, часами, знайомитися з новими людьми – просто відволіктися від проблем… Хороша книга має силу відновити гармонію всього за годину(!!!) читання. Розслабить не гірше за келих вина і збадьорить та надихне на нові звершення.

   Стоматологам і всім, хто турбується про власне здоровя, пропонуємо підбірку книг із фондів  нашого відділу.

   Для шанувальників історичного роману – книги, що стали переможцями одного із найпрестижніших міжнародних літературних конкурсів «Коронація слова»:

1.     Петро Лущик «Тамплієри короля Данила» перенесе вас у 13 століття у горнило боротьби галицького князя Данила Романовича із монголами з одного боку та здавалося б союзниками – послом Папи Римського та його охороною – з іншого. Доречі, книгу, яка отримала таку високу відзнаку, написав фізик за фахом. Хто-зна, може вона надихне вас не лише на читання і в щорічному конкурсі наступного року переможе книга, написана стоматологом!


2.     Із цієї ж серії роман, що здобув гран-прі багатьох міжнародних конкурсів – всесвітньо відомого автора Василя Шкляра «Залишенець» відкриє вам всі карти боротьби повстанців проти окупаційної влади у 1920-х роках. Минуло 100 років – що змінилося? Читач отримає багато відповідей на непрості запитання сьогодення.


3.     Коли заходиш в лікарню, а надто в стоматологічну лікарню – пробирає запах, що властивий медичним установам – пахне формаліном та іншими дезінфікуючими речовинами. Комусь цей запах настільки асоціює з болем і переживаннями, що вже від цього стає страшно і паморочиться в голові. А ось автор всесвітньо відомого бестселера «Парфуми»  Патрік Зюскінд розкриє вам внутрішній світ ідеального злочинця, який колекціонував – запахи. На одному диханні ви прочитаєте історію «маленької людини» у романі цього ж автора «Контрабас». Книги невеликі за обсягом, ви їх ковтнете за кілька вечорів, але враження залишаться на все життя.

 


4.     Ідеальний детектив для шанувальників жанру від видатного італійського письменника Умберто Еко – «Ім’я Рози», роман, що після виходу став супербестселером і перекладений українською, що звичайно дає приємне відчуття читання найвідоміших авторів світу рідною мовою.



5.     І як же без кохання? У Цьому жанрі пропонуємо сучасного французького письменника, нобелівського лауреата Жан-Марі ле Клезіо «Дієго і Фріда». Це історія на всі часи, яка нікого не залишить байдужим!



6.     Український нон фікшн – поєднання репортажу із художньою літературою. За себе говорять самі автори та назви творів:

          Арсен Аваков «Ленін з нами?»

          Кузьма Скрябін «Я, «Побєда» і Берлін»

          Євген Положій «Іловайськ».


7.     Поціновувачам психологічної науково-популярної прози рекомендуємо дві книги видатного американського письменника Пола Екмана «Збреши мені, якщо зможеш. Психологія брехні» та «Я знаю, що ти відчуваєш. Психологія емоцій».




8.     І на завершення зовсім легке чтиво для тих, хто є душею товариства або хоче нею стати – збірник «Від тосту до тосту» - 1000 тостів, побажань, мудрих висловів тощо.



     Секрет сяючої посмішки на всі 32 – це гармонія духу, душі і тіла: вчасно відвідувати стоматолога та читати розумні книги! Зі святом вас, шановні пані та панове!

Немає коментарів:

Дописати коментар