Шукати в цьому блозі

пʼятниця, 22 січня 2021 р.

                             ПРОЄКТ

"ВІД СОБОРНОСТІ - 

                      ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ".ЧАСТИНА1

    


Щоб полюбити і зрозуміти Україну, треба знати не лише про негаразди сьогодення із новинних повідомлень. Насправді, нам є навколо чого гуртуватися і чим пишатися. Є з чого робити висновки аби уникнути старих помилок. Але для цього потрібно трохи більше, ніж просто переглядати стрічку новин на сайтах.

   Для тих, хто наважиться на більше, ВІДДІЛ ЗБЕРІГАННЯ ТА РЕСТАВРАЦІЇ БІБЛІОТЕЧНИХ ФОНДІВ започатковує ювілейний проєкт "ВІД СОБОРНОСТІ ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ". Починаючи від 22 січня - Дня Соборності та протягом року до 24 серпня - Дня Незалежності будемо презентувати добірку книг класиків і сучасних авторів про Україну, її героїчне минуле та сьогодення, проблеми, виклики, помилки, уроки та здобутки. Це спроба зазирнути чесно собі у душу крізь лупу історичних фактів та викликів сьогодення аби відповісти на запитання: "Який з мене громадянин держави?"

  Сьогодні презентуємо першу святкову добірку книг, кожна з яких є зразком поліграфічного мистецтва книгодрукування і зберігається у фондах ЦІННОЇ КНИГИ нашого відділу.

   "З УКРАЇНСЬКОЇ СТАРОВИНИ" - перевидання альбому   1900-го року є спробою повернути сучасникам рідкісну перлину видавничої справи кінця ХІХ ст.
   Це справжня енциклопедія козацького життя, доповнена чудовими ілюстраціями академіків С.Васильківського, І. Самокиша та роботами інших видатних художників. Автор - професор Дмитро Яворницький.

   Повірте, і сьогодні дуже цікаво дізнатися, які пісні піднімали бойовий дух найкращих воїнів Європи? Що козаки брали із собою в походи? Як розправлялися зі злочинцями у своєму середовищі, викорінюючи зло у товаристві назавжди? Читаючи книгу, повністю поринаєш в описувану епоху.

Альбом перевидано у 2009 році Чернівецьким видавництвом"БукРек". Автор ідеї - генерал-майор Петро Житар. Книга захопить читача не лише глибиною думки, але й розміром, дизайном обкладинки, золотим тисненням літер тощо. 

 Видання "УКРАЇНА" Київського видавництва "Мистецтво", 2007 року - це книга для візуалів: мінімум тексту - максимум світлин та репродукцій. Однак, пізнавального контенту цілком досить, щоб закохатися в Україну назавжди. У більш ніж тисячолітній ретроспективі показано історичні шляхи українського народу до національно-державної самостійності і суверенітету. Засобами візуального відтворення висвітлено найголовніші події та процеси української історії. Репродукуються як добре знані, так і маловідомі ілюстративні матеріали, частина яких друкується вперше.

 


 

 









  "КОРЕНІ ТА ПАРОСТІ. УКРАЇНСЬКИЙ ГЕНЕАЛОГІКОН". Книга побачила світ 2008 року у Київському видавництві "Либідь", за програмою "Українська книга". Вона дасть відповідь на одвічні питання: "Хто ми? Звідки ми? Для чого ми?" Це зібрання пам'яток української біографічної літератури ХІ-ХVІІІ ст. Із першоджерел постає історія родів Острозьких, Копистенських, Мовчанів, Горленків тощо. Відкриттям для сучасного читача будуть родинні хроніки, автобіографічні оповіді, генеалогічні оповідання у коментарях істориків та літературознавців. Упорядник цього солідного видання - Валерій Шевчук.

       Навіть після побіжного огляду цієї книги виникає бажання дослідити своє генеалогічне дерево та написати заповіт для нащадків - і не той, що про передачу матеріальної спадщини, а той - моральний, що триматиме їх на плаву усе життя.

 А якщо ви забажаєте масштабувати цю тему - обов'язково замовте науково-популярне видання 2001 року "ГЕРБИ УКРАЇНИ"(ХІV - І пол. ХХ ст)", що містить близько 450 зображень гербів міст, містечок та сіл України. Книга ілюстрована значною кількістю архівних матеріалів і глибоко висвітлює тему розвитку геральдики на теренах нашої держави.

І на завершення першої публікації проєкту, - книга, яка по-особливому стверджує значення Соборності для України ХХІ ст. - "ІСТОРІЯ ДОНБАСУ". На конкретному історичному матеріалі показано основні етапи розвитку південно-східних земель України. Автори детально розповідають про культурні надбання регіону, його давні традиції та внесок у духовний розвиток країни. Книга побачила світ у видавництві Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка 2009 року. Хто знав? Цю книгу варто замовити хоча б для того, що на її сторінках Донбас мирний і український, принаймні так стверджують автори - історик Володимир Подов та професор Віталій Курило.

 Не відмовте собі у естетичній та інтелектуальній насолоді - завітайте до нашої бібліотеки та замовте ці унікальні видання із фондів цінної книги відділу зберігання та реставрації бібліотечних фондів. Любіть Україну!















Немає коментарів:

Дописати коментар